Sankt Peterburgu, 08. lipnja 2019.

Hrvatska delegacija mladih zadarskih znanstvenica dobila nagradu u sklopu ruskog natječaja „Moja zemlja – moja Rusija“ u nominaciji Gradovi – braća moje zemlje

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja „Moja zemlja – moja Rusija“ održana je 08. lipnja 2019. u okviru Peterburškoga međunarodnoga ekonomskog foruma SPIEF`19.

Pobjednice natječaja, na koji se prijavilo više od 34.000 sudionika, znanstvenice su Odjela za rusistiku Sveučilišta u Zadru s projektom "Zadar – Nižnji Novgorod, prijateljstvo gradova", čiji je slogan "Bliži, nego ikada", a koji je osmislio i predstavio tim mladih zadarskih rusista kojeg čine: Branka Jeličić, mag. educ. philol. russ., mag. educ. ital., autorica projekta, Matea Fumić, studentica Odjela za rusistiku, suautorica projekta te doc. dr. sc. Sandra Hadžihalilović, pročelnica Odjela za rusistiku i voditeljica projekta.

Glavni cilj projekta je spajanje obrazovnih, kulturnih, sportskih i volonterskih događaja kao elemenata javne diplomacije dvaju gradova s ciljem proširenja suradnje. U suradnji s Odjelom za slavistiku Lingvističkog sveučilišta u Nižnjem Novgorodu, uz podršku Savjeta mladih grada Zadra, Euroazijske udruge Zadra (Global business concepts Zadar) te uz podršku Grada Zadra projekt će činiti bazu uspostavljanja prijateljstva između gradova Zadra i Nižnjeg Novgoroda.

Natječaj Moja zemlja – moja Rusija provodi od 2003. te se proteklih 15 godina na njega prijavilo više od 58.000 sudionika. Od 2018. natječaj se provodi uz podršku fonda Roscongress, a svečana dodjela nagrada pobjednicima održava se u sklopu Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Na natječaj u 2019. prijavljeno je više 34 tisuće sudionika, što je peterostruko od prošlogodišnjeg natječaja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i veleposlanik RH u RF Tomislav Car čestitali su voditeljici projekta Sandri Hadžihalilović, kao i cijelom timu na uspjehu.

Foto:  Branka Jeličić